با افزایش تهدیدات ناشی از ویروس کرونا، ضربات مهلکی به توان کاری شرکتها و موسسات مالی وارد خواهد شد. به این ترتیب، این روزها سخن از دورکاری کارمندان و کارگران به میان آمده است. به احتمال زیاد، این روند تصاعدی خواهد بود و هر روز تعداد بیشتری از شرکتها به دورکاری روی میآورند. اگر تصمیم دورکاری قطعی شود، الگوی انجام کارها، راههای ارتباطی و پویایی تیم مختل خواهد شد. با تشدید نگرانیها و نامشخصبودن شرایط در رابطه با خطرات احتمالی که ممکن است شخص با آنها روبهرو شود و همچنین تاثیرات احتمالی این شرایط بر روی اقتصاد، کار کمی دشوارتر خواهد شد و افراد با چالش بزرگتری برای سازگاری با این شرایط مواجه خواهند بود.
در این مطلب قصد داریم، استراتژیهایی را ارائه دهیم که به کمک آن، مدیران میتوانند اطمینان حاصل کنند که همکاری تیمشان ادامه پیدا خواهد کرد و کارمندان میتوانند بهطور موثر فعالیتهای شغلی خود را ادامه دهند.
***
۱٫ ایجاد تغییرات در قوانین و اهداف
زمانی که بهطور ناگهانی، الگوی کاری یک تیم تغییر میکند، میبایست درباره اینکه افراد چگونه به وظایف خود عمل کنند، تجدیدنظر شود. در این زمان، مدیران باید مطمئن شوند که هر کس وظیفه خود را بهخوبی فهمیده است. این شرایط، مخصوصا برای تیمهایی که بهصورت مشترک کار میکنند و به اقتضای شرایط وادار میشوند که جدا از هم کار کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
۱-۱) اهداف و قوانین کار را شرح دهید
کار در خانه و دورکاری، در واقع یک فرصت بزرگ برای افراد تیم است تا یک بازنگری مجدد نسبت به اهداف و قوانین کلی شرکتشان داشته باشند. در واقع با ایجاد این فرصت، همه اعضا با اهداف کار خود آشنا میشوند، نقشهای فردیشان را مرور میکنند و همچنین متوجه خواهند شد که کارشان بهتنهایی چه تاثیری بر نتیجه کار کل تیم خواهد داشت.
روشنکردن نقشها بین اعضای تیم، کمک میکند تا اعضا درک کنند که میتوانند به جای رهبر گروه شدن، با یکدیگر برابر شوند. این راهحل مانع در تنگنا قرارگرفتن رهبر گروه میشود. همچنین این افزایش ارتباط در کل گروه کمک میکند دیگر اعضای فرعی نیز مشغول باشند.
رویدادهای مختلکنندهای مثل ویروس کرونا، برای افرادی که کسبوکارهای اقتصادی دارند، وظایف جدیدی را رقم میزند و شرایط را برای ایجاد رقابت فراهم میکند. در نتیجه، مدیران میبایست به تصریح اهداف در بین افراد تیم بپردازند و وظایف همه اعضای تیم را مشخص کنند تا بتوانند بر روی اولویتهای کلیدی گروه متمرکز شوند.
تهیه یک لیست از وظایف تمامی اعضای گروه میتواند بسیار کمککننده باشد. زمانی که مجددا اهداف و وظایف گروه را اولویتبندی میکنید، باید توجه کنید که به هر فردی چه وظایفی واگذار میشود. همچنین در زمان هدفگذاری دقت کنید که همه اعضای گروه باید وظایف جدیدی دریافت کنند.
۲-۱) مهارتها و ظرفیتهای اعضای تیم را بررسی کنید
امروزه بیشتر افراد، بهطور همزمان بر روی پروژهها و برنامههای متعدد کار میکنند. در چنین زمانهای بحرانی، مثل زمان شیوع ویروس کرونا، به احتمال زیاد افرادی که همزمان چندین پروژه را مدیریت میکنند، با یک شوک فجیع روبهرو خواهند شد. این مسئله در نهایت باعث خواهد شد که ضربهای مهلک به پروژه اصلی شما وارد شود. برای اینکه این مشکل را تا جای ممکن برطرف کنید، میبایست بررسی کنید آیا مهارت و توانایی افراد در جای مناسب خرج میشود یا در حال تلفشدن است! در این زمان شاید مجبور شوید از تواناییهای افرادی که خارج از تیم شما هستند هم بهره بگیرید.
به دلیل افزایش نیاز و تعدد وظایف در طول بحران پیشآمده، ممکن است اعضای تیم شما مجبور به انجام چندین کار شوند. باید مراقب باشید که در این شرایط بحرانی، به هیچ یک از اعضا استرس وارد نکنید. همچنین توقع بیجا را کنار بگذارید، چرا که هر کدام از اعضا فشاری را متحمل میشود که شاید مخرب باشد.
به اعضای تیمتان اطمینان دهید که میتوانند به شما تکیه کنند. به این ترتیب، با همکاری تمامی اعضا، موفق خواهید شد وضع پیشآمده را مدیریت کرده و به همه کارها رسیدگی کنید. این امکان وجود دارد که در طی تغییر اولویتهای تیم، به منابع، نیرو و ابزارهای جدید نیازمند شوید. ممکن است به یک کارشناس تحلیل شرایط محیطی کسبوکار نیاز داشته باشید تا برای شما شرح دهد که چگونه ویروس کرونا، در بازار عرضه و تقاضا اثر میگذارد؟ یا ممکن است به یک کارشناس بازاریابی جهت بررسی فرصتهای تولید محصولات جدید نیاز پیدا کنید.
متاسفانه، حفظ انسجام و همبستگی تیمی که اعضای آن بهطور جداگانه و در خانه، مشغول به کار هستند ممکن است کمی سخت و طاقتفرسا باشد؛ بنابراین شما میبایست برای تشکیل یک تیم قوی زمان بگذارید و اشخاص حرفهای و متعهد را انتخاب کنید.