چند اعتراف کوچک درباره ایجاد انگیزه
شاید بهتر است برای اولین قدم، روی یک ورق خیلی بزرگ بنویسیم: همه چیز از خود ما شروع میشود. فکر میکنم این مهمترین چیزی بود که باید میگفتم. داشتن کسی که از ما حمایت کند، کاملا درست و خیلی هم خوب است، ولی تا زمانی که خودمان با خودمان خلوت نکنیم و خیلی چیزها را حل نکنیم، کمک دیگران هم زیاد به کارمان نمیآید یا شاید بهتر است بگویم این حمایت فقط میتواند بهعنوان یک درمان موقت باشد. نکته مهم دیگر، ایجاد انگیزه به عنوان یک محرک دائمی، نیاز به صبر و زمان دارد. در و اقع بهتر است بگویم ایجاد انگیزه نیاز به تمرین مداوم دارد.
اول بررسی، بعد اقدام!
اینکه شما کجای این راه پرپیچ و خم زندگی بیانگیزه شدهاید و برای رفع آن باید دنبال ایجاد انگیزه باشید، اولین قدم برای ایجاد انگیزه است. شما باید مثل یک پزشک ذهن خود را معاینه کنید. آیا در میانه راه بیانگیزه شدهاید؟ یا در همان ابتدای راه دچار بیانگیزگی هستید؟
اگر در میانه راهی هستید و بیحوصلگی به سراغتان آمده، باید یکبار راهی را که تا به الان رفتهاید، بررسی کنید و ببینید کجای کار اشتباه کردید. شاید هم شما درست و حسابشده پیش رفتهاید، اما افرادی در اطرافتان هستند که سطح انگیزه و حوصله شما را پایین میآورند و لازم است این افراد سمی را از دایره زندگیتان بیرون بگذارید.
اگر هم در ابتدای راه هستید و اصلا انگیزهای برای شروع ندارید، باید موانع ذهنیتان را یکبار بررسی کنید. آیا شرایط موجود باعث بیانگیزگی و بیحوصلهبودنتان شده است یا حضور شخص خاصی؟
کمی فکر کنید و به یاد بیاورید زمانی که باانگیزه و سرحال بودید، شرایط به چه شکل بود؟ چه قسمتهایی از آن شرایط برای شما تغییر کرده استو آیا راه جایگزینی وجود دارد.
در ذهن ما چه خبر است؟
دانشمندان میگویند در طول ۲۴ ساعت شبانهروز، ۵۰هزار فکر از ذهن ما عبور میکند؛ پس کاملا منطقی است که در بین این حجم از گذر فکر، فکرهای اصلی، یا بهتر است بگویم علتهای اصلی که به خاطر آنها سخت تلاش میکنیم، گم شود. برای اینکه فکرهایمان را در مسیر درست هدایت کنیم که سبب ایجاد انگیزه شود، انجامدادن چند تکنیک زیر را به شما پیشنهاد میکنم.
دفترچه راهنمای ایجاد انگیزه
سه تا از مهمترین اهدافتان را که برای رسیدن به آن دنبال ایجاد انگیزه در خودتان هستید، در بالای سه صفحه جداگانه بنویسید. حالا این چند سوال را از خودتان بپرسید و مفصل دربارهاش فکر کنید و بنویسید:
چرا این هدف را انتخاب کردهاید؟
به یکی از مهمترین الزامات انتخاب این هدف به صورت مبسوط بر روی کاغذ و نوشتاری بپردازید.
چه راهی را باید طی کنید تا به آن هدف برسید؟
خیلی اوقات به این دلیل که مسیر روشن و شفافی برای شروع مسیر و ادامه و بهپایانرساندن آن وجود ندارد یا به عبارتی دیگر گیج و سردرگم هستیم، دچار بی حوصلهگی و عدم انگیزه میشویم، و به دنبال راههایی برای ایجاد انگیزه میگردیم.
شما میتوانید در ابتدا، مسیر رسیدن به اهدافتان را در قالب یک نمودار ترسیم کنید.
برنامهریزی؛ یک تیر و دو نشان
برنامهریزی میتواند هم یکی از بهترین محرکها برای شما باشد و هم عاملی برای وجود دیسیپلین و برنامهای منظم که ایجاد انگیزه میکند. در واقع برنامهریزی مرحله دوم شفافسازی و روشنشدن و در نهایت ایجاد انگیزه است.
خط پایانهای عزیز
گذاشتن یک نقطه مشخص برای کاری که میخواهیم انجام دهیم یا همان «ددلاینها» میتوانند یکی از کارآمدترین راههای ایجاد انگیزه باشند. برای این کار میتوانیم از اپهای مربوط به این موضوع استفاده کنیم. اپهایی مثل Time until (beautiful countdowns)، Countdown days، Countdown times نمونههای خوبی برای این کار هستند.
خود را بمباران کنید
Youtube و pinterest و google میتواند منابع خوبی برای روبهروشدن با جهانی باشد که شما میخواهید برای آن تلاش کنید و برای آن دنبال ایجاد انگیزه هستید. اینکه در طول روز ذهنتان با مفاهیم مرتبط بمباران شود، به صورت کلی سطح انرژیتان را ارتقا میدهد و ایجاد انگیزه میکند.
از pinerest عکسهای الهامبخش ببینید، در youtube ویدئوهای افراد موفق در زمینه فعالیت خودتان را تماشا کنید، ویدئوهای تخصصی را پیگیری کنید و در گوگل مقالههای مرتبط را بخوانید. حتما نباید این ایجاد انگیزه در راستای یک هدف آکادمیک باشد. بعضی مواقع ما برای کارهای روتینمان هم نیاز به انگیزه داریم و برای این روزمرههای معمولی باید ایجاد انگیزه کرد.
وقتی حوصله نیست، نیست …
میدانم که اکثرا به ما پیشنهاد میکنند برای انجام کارهای بزرگ چند کار کوچک را انتخاب کنیم و صفر تا صدش را انجام بدهیم. اما اکثرا جواب ما این است که وقتی حوصله نیست، نیست … فرقی هم ندارد که حجم و میزان کار چه باشد. بله، حق با شماست.
ولی بیایید به شما یک پیشنهادی بدهم؛ کار کوچکتان را به قسمتهای یک ساعتی تبدیل کنید؛ یعنی الان فقط برای یک ساعت آینده تصمیم بگیرید، حتی نه یک دقیقه بیشتر، شروعش هم میتواند با پلیکردن یک موسیقی شاد باشد.
آزمایش خون را جدی بگیرید
خیلی اوقات هیچگونه مانع ذهنی و روحی برای ایجاد انگیزه وجود ندارد، بلکه فقط یک مشکل هست: هورمونهای نابکار! در اولین فرصت، میزان ویتامین، کارکرد درست هورمونها و خیلی چیزهای دیگر را با یک آزمایش خون حتما چک کنید.
تیروئید کمکار یکی از علتهای مهم بیحوصلگی و خستگی است. پس در اسرع وقت با یک چکاپ کامل از وضعیت سلامت جسمانیتون با خبر شوید.
سودا؛ دزد حوصله
در طب سنتی گفته میشود که چهار خلط در بدن داریم که یکی از آنها سوداست که با غلبه آن به اخلاط دیگر باعث بروز مشکلاتی میشود و عوارضی را در بدن و خلقوخوی ما ایجاد میکند، گاهی هم یکی از عوارض آن افسردگی و گاهی هم بیحوصلگیست. با مراجعه به یک پزشک حوزه طب سنتی میتوانید این سودا را رفع کنید و دوباره مثل سابق شاداب و پر از انگیزه و حوصله شوید.
اگر شما یک کمالگرا هستید…
خیلی اوقات ما چند هدف و چند کار مهم را انتخاب میکنیم و میخواهیم همه آنها را به بهترین نحو ممکن انجام بدهیم. فرض کنیم برای روزهایتان تا پایان ماه هدفگذاری کردید که مطالعه درسی برای کارشناسی، ارشد، مقاله و … داشته باشید، باشگاه بروید، تمرین ساز داشته باشید، زبان بخوانید، نقاشی تمرین کنید، مطالعه آزاد داشته باشید و خیلی موارد دیگر. اگر این مدل از برنامهریزی را برای خودتان دارید و توقع دارید همه اینها را هم در بالاترین سطح بازدهی انجام بدهید، شما یک کمالگرا هستید.
کمالگرایی به همان میزان که نکات مثبتی دارد، قسمتهای منفی هم دارد. اولین و مهمترین اثر منفی کمالگرایی، اهمالکاری است.
اهمالکاری شما را وارد یک چرخه معیوب میکند. تعداد زیادی هدف را انتخاب میکنید و دچار یک استرس و اضطراب پنهان میشوید که نکند نتوانید از پسشان بربیایید. بهخاطر حجم استرس و البته اشتباه انتخابکردن هدفهایتان موفق نمیشوید، سرخورده و بیانگیزه میشوید و باز بهخاطر بیانگیزگی دچار اهمالکاری میشوید و این چرخه ادامه پیدا میکند.
در چنین شرایطی باید چرخه را به هم بزنید و محکم روبهروی کمالگراییتان بایستید. کارها و هدفهایتان را اولویتبندی کنید، دو تا از آنها را انتخاب کرده و بعد تمام تلاشتان را برای به بهترین نحو انجامدادنشان، بکنید. در واقع شما به جای ایجاد انگیزه بعد از اشتباه، قبل از اینکه وارد مسیر اشتباه شوید، پیشگیری کردهاید.
کمی نفس بگیر؛ راه دراز است!
برای رسیدن به هدفها و خواستههایتان راه درازی در پیش دارید. گاهی باید میان راه بشینید، نفسی بگیرید و دوباره بلند شوید و ادامه بدهید، گاهی همین استراحتکردنهای کوچک و تفریحات ساده یکی از جادوییترین راههای ایجاد انگیزه است.
انگیزه، جایی در ذهن شما خودش را پنهان کرده است
برای ایجاد انگیزه، هم باید محرکهای بیرونی را بررسی کرد و هم محرکهای درونی را. ما در این چند سطر بیشتر به محرکها و عوامل درونی اشاره کردیم؛ چرا که تاثیرات محرکهای درونی و رسیدن به قدرت ذهنی برای ایجاد انگیزه بدون کمک از دیگران و عوامل بیرونی میتواند شما را از دره بیحوصلگی و حتی در زمانی که تنها هستید، عبور بدهد.
یادتان باشد نقطه شروع هر خودسازی و توسعه و رشد فردی دقیقا از خود ما، از ذهن ماو رفتار ما آغاز میشود. تاثیر عوامل بیرونی را هم نمیتوان نادیده گرفت، ولی قدرت ذهن شما به اندازهای شگفت انگیز است که اگر به آن پی ببرید و خودتان را باور کنید، برای ایجاد انگیزه فقط و فقط روی خودتان کار میکنید.
راستی همین الان جلوی آینه بروید و لبخند زیبای خودتان را یکبار دیگر با دقت و حوصله ببینید. شما نقطه مرکزی جهان خودتان هستید؛ پس به جهان لبخند بزنید.
————————————————————–
من فائزه زمانی هستم؛ دختری که تمام کلمات بالا را واژه به واژه زندگی کرده است.